- HABERLER Paylaş

3. Helal Ürünler Fuarı Opantıja'da Organize Edildi

23 Kasım 2016 Çarşamba
‘‘ Bu sene 3.sü organize edilen Dünya helal gıdalar fuarı Hırvatistan’da gerçekleşti. ’’ 

Ülkemiz, Hırvatistan’ın Müslümanlığı kabulünün tam yüz yılı doldurması sebebi ile bu sene bu devlette 3.sü organize edilen helal fuarı etkinliğine dahil oluyor. Fuar organizasyonunda, bu piyasanın günden güne ilerlediğine vurgu yaparak, bu pazar alanının potansiyellerin de çok geniş olduğunu belirtildi. 

Hırvatistan'ın helal pazarında 100 dolaylarında işletmenin yer aldığı belirtilirken, Helal belgesi sahibi otel, restoran ve diğer kuruluşların Hırvatistan'ı en önemli hedef ülkelerden biri durumuna getirdiği belirtildi. Hırvatistan Cumhurbaşkanı, Hırvatistan İslam Birliğinin ülkelerinde yer alan şirketlerin İslam ülkeleri piyasasına dahil olması için destek vermeyi sürdüreceklerine inandığını aktarırken, bu hususta kendisinin de desteklemeye devam edeceklerini ifade etti. 

Hristiyan kişi sayısının çoğunluk, Müslüman kişi sayının az olduğu ülkedeki bir arada yaşama kültürünün Avrupa'ya örnek teşkil edebileceği vurgulanırken, birbirlerini tanıyan, anlayan insanların ortaklık oluşturabileceğini aktadır. 

Helal Yalnızca İslamiyet'in Konusu Değildir 

Etkinliğe Türkiye'nin iş birlikçi ülke sıfatı ile dahil olduğu fuara, helal kavramının yalnızca İslamiyet'in bir konusundan ibaret olmadığı, aynı zamanda ülkeler arası ticarete yön veren temel kavramlar içinde bulunduğu ifade edildi. İslamiyet kuralları bakımından, tüketilmesi uygun ve men edilmeyen anlamına gelen ifadenin bu tanımla birlikte ürünlerde hijyen, sağlık ve kalite niteliklerinin garantisi vurgusu yapıldı. Bu ifadesi yalnızca Müslümanlar adına değil, tüm tüketiciler adına bir teminat etmenidir, şeklinde açıklamalarda bulunuldu. 

Helal belgesi bulunan ürün ve hizmetlerin öneminin günden güne arttığına vurgu yapılarak, belgelendirme çerçevesinde dahil olan besin ürünlerinin ticaret oranı 1,5 trilyon dolara varmıştır. Dünya helal ürün pazarı ise 3,6 trilyon dolara erişmiştir. şeklinde ifadeler aktarıldı. Ürün ve hizmetlerin bu belgelendirme kapsamında İslam aleminde beraberliğin olmadığına vurgu yapılarak, bu sektördeki parçalı durumun helal belgeli ürün ve hizmetlerin yapılan ticaretine önemli bir engel meydana getirdiği aktarıldı. 

Türkiye olarak İslam İş birliği Teşkilatı kapsamında hazırlanan İslam devletleri standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) helal standartlarını belgelendirmesi hususunda yapılan çalışmalar desteklendiği belirtildiği. Organizasyonda SMIIC'in İslam dünyası adına üstlenilen misyonun çok değerli görüldüğü zira SMIIC standartlarına uygun gerçekleşecek ürün ve hizmetlerin bu belge ile belgelendirmesinin tüketicinin koruma altına alınması ve doğru bilgiler sunulması ile birlikte uluslar arasında yapılan ticaretin ve finansal ortaklığın ilerletilmesine de önemli katkılar vereceğini düşünüyoruz, şeklinde  ifadeler aktarıldı. 

Organizasyona dahil olan ülkelerin temsilcilerini SMIIC'e üye olmaya ve ortaklığa davet eden temsilcimiz Metin, inanıyoruz ki helal sektöründe SMIIC suretiyle hazırlayacağımız ortak lisan ve düzen Müslümanlar arasında bulunan finansal ve ticari ilerlemenin de itici bir güç olacağını aktardı. 

Türk Girişimciler Hırvatistan’ın Potansiyelinin Farkında 

Metin, Türk girişimcilerin Hırvatistan devletinde bulunan potansiyel  durumunda haberdar olduğunu ve Hırvatistan devletinin kalkınma aşamasında daha fazla girişimde bulunma hususunda arzulu olduğunu ifade etti. Bizler de hükümet olarak Türk girişimleri Hırvatistan'a yönlendirmekteyiz ve onlara destek vermeye devam ediyoruz. Özellikle tarımsal üretim, turizm, hazır giyim, tekstil ve enerji, ulaştırma, gemi inşası alanlarında Türk ve Hırvat kuruluşlar arasında iş birliği yapabileceğini düşünüyoruz, şeklinde ifadelerde bulundu. 

Hırvatistan devletinin, bu endüstri sektöründe bölge devletleri içinde lider durumda olduğunu belirtilerek, açılışı yapılan  fuarın hedefinin de dünyanın diğer alanlarında yer alan kuruluşları birbirine kavuşturmak olduğu belirtildi. 11 devletten işletmenin etkinlik çerçevesinde ürün tanıtımı yapacağı belirtilirken, fuardan başka panellerin de yapılacağı etkinliğe 30 değişik devletten temsilciler de dahil oldu. 

Hırvatistan Müftüsü, helal ürünler piyasasına verdikleri destekten ötürü Hırvatistan'da ki helal belgesine sahip şirket temsilcilerine plaket sundu. 

Ortak Devlet: Türkiye 

Türkiye'nin ortak devlet olarak dahil oldu organizasyona Azerbaycan, Bosna Hersek, Sırbistan,  Karadağ ve diğer ülkelerin üst düzey temsilcileri ve kuruluşlar katıldı. 

Kasım'ın 4’ünde sona eren fuar etkinliği çerçevesinde, Helal Pazarında Yaşanan Güçlükler, Helal Ürünler Pazarı - Yeni Küresel Eğilimler, İslam Bankacılığı  ve  Helal Turizm hususlarında paneller de düzenlendi. 

İso Belgesi, İso Belgesi Eğitimleri ve İso Belgesi Standartları alanında yaşanan güncel gelişmelerden haberdar olmak için lütfen sistem kalite web sayfamızı ziyaret ediniz… 

Tüm Haberler

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.