- HABERLER Paylaş

16 Ekim Dünya Gıda Günü

24 Kasım 2016 Perşembe

‘‘ Dünya gıda günü öncesi, açlık durumun bertaraf edilmesi ve gıda ve gıda ürünlerinin güvenliği adına ekin alanlarında gerçekleşen faaliyetlerin sağlıklı olarak devam ettirilmesinin esas şartı olduğu vurgulandı. ’’ 

Tema vakıf kuruluşu, her yıl kutlanan gün kapsamında " Ülkemizin ekim sahaları olumsuz bir hal alıyor!"iletisinde kömür kullanılarak elektrik üretiminde ülkemizin ekin alanlarına verilen zararlar vurgulandı. 

Tema vakfı, geçen 15 senelik bölümde yaklaşık 3 milyon dönüm ekim alanlarının yok edildiğine ve bu sayı ülkemizde yer alan tarımsal bölümlerin %10’luk kısmına denk geldiği değindi. Son zamanlarda kabullenilen kömür tabanlı enerji hedefleri sebebiyle Türkiye tarımının akıbeti adına durum iç açıcı görünmüyor. Tarımsal bakımdan önem teşkil eden yerlerimiz olan Konya, Çanakkale  ve Adana Havzaları önemli kömür politikaları ile karşı karşıya bulunmaktadır. Linyitle ve kömürle aktifleşen termik santrallerin insan refahlına, doğaya ve tarım alanlarına büyük zararlar vermektedir, ifadelerini kullanıldı. 

Hava kirliliği tarımı etkileyecek 

Türkiye’de yaklaşık 90 adet civarında termik santral inşa edilmesinin hedeflendiği aktarılırdı. Bunların her birinin 200 km genişliğinde bir yeri etkisi altına alacak olan bu santrallerin meydana getireceği hava kirliliğinin 15 milyon dönüm ekim arazisini negatif şekilde etkileyeceğini, tarımsal anlamda gelirde kayıplar yaşanacağı ifade edildi. 

İklim değişikliğini tetikliyor 

Hava kirliliğini beraberinde  yaşanacak iklim değişikliği ise kömür esaslı termik santrallerden oluşacak diğer bir önem teşkil eden problem. Kömürlü termik santraller, tedarik ettiği elektrik oranına göre en çok sera gazı oluşturan merkezler. Kömür tabanlı enerji hedeflerini sürdüren ülkemiz, iklim değişikliğinin etkilerinden en çok etkilenecek ülkelerden birisi durumunda. Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli raporları, ülkemizde senelik ortalama sıcaklığın 2,5 ila 4°C şeklinde yükseleceğini ifade ediyor. Raporlarda bu yükseliş Doğu Anadolu ve Ege’de 4°C, iç Anadolu'da ise 5°C’yi seviyelerinde. Türkiye sıcaklık, kuraklık ve yağışlar bakımından daha belirsiz bir iklime sahip duruma gelecek. Tedbirler alınmaz ise doğal varlıklara direk olarak bağımlılık sebebiyle iklim değişikliğinden en çok ekin sektörü etkilenecek. 

Tarım BM’nin de gündeminde 

BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınmada, açlığın yok edilmesi de bulunuyor. Hedeflerin tamamına yakını, sürdürülebilir üretim ve tüketim olarak, sağlam şehirler, iklimde yaşanacak değişiklik ve etkileri ile mücadele, herkes adına su, sağlıklı yaşam gibi başlıklarla tarım konusunun önemine dikkat çekiliyor. Hedeflerin 15. sırasında ise toprak bozulumunun önlenmesini kapsamına alıyor. Açlığın engellenmesi ve gıda güvenliği adına tarımsal faaliyetin verimli ve sağlıklı olarak sürdürülmesi adına temel şart. 

Gıda Güvenliği  

Ülkemizde son zamanlarda yükselişte olan gıda zehirlenmeleri ile Dünya Gıda Günü evvelinde gıda güvenliğinin değerini bir kez daha kanıtlıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yayımladığı son raporda virüs, zararlı bakteri, parazit ve kimyasallar barındıran güvenliği oluşturulamamış gıdaların ishalden kansere değin 200 çeşitten çok hastalığa sebebiyet verdiğini ifade etti. Ve besin zehirlenmelerinin her sene dünya genelinde yaklaşık 450 bin insanın vefatına sebebiyet verdiğini aktardı. 

Dünya genelini etkisi altına alacak global bir problem durumuna gelen gıda güvenliğinin, gıda koruması ve beslenme ile birbirine ilişkili olduğunu ifade eden WHO, güvenli olmayan gıdalar ve hastalıklar ilişkisinde kısır döngüye de vurgu yapıyor. WHO raporuna göre, dünyada her 10 insandan birini etkisi altına alan gıda veya besin zehirlenmeleri, sebebiyet verdiği sağlık problemleri ile de en fazla bebekleri, çocukları ve ihtiyar kesimleri risk altına alıyor. 

Gıda Güvenliğine Önem Verilmeli 

Gıda güvenliğinin insan sağlığını direk ve yakından etki altına aldığını aktarılarak, çeşitli yaşlara milyonlarca insan her gün minimum bir öğün yemeğini iş yerlerinde, sağlık veya eğitim kurumlarında tüketiyor. Bu potansiyeli ülke genelinde ele aldığımızda tarla arazilerinden tabağa gelinceye kadar izlenmesi ve kontrolünün gerçekleşmesi gereken gıda güvenliği, özellikle catering alanlarında sürekliliği açısından hayati değer arz ettiği bildirildi. 

Gıda güvenliğinin şahsi temizlikten, imalat güvenliğine, depolama şartlarından temizlik standartlarına çok taraflı incelemeler yapılması gerektiren bir konu olduğu aktarıldı. Bu konuda özellikle merdiven altı tabiri ile ifade edilen, gıda güvenliğinden şüphe duyulan ve insan sağlığını önemli şekilde risk altına alan faaliyetlerin önlenmesi doğrultusunda çok daha sıkı önlemlerin alınmasının gerektiği belirtildi. 

İso Belgesi, İso Belgesi Eğitimleri ve İso Belgesi Standartları alanında yaşanan güncel gelişmelerden haberdar olmak için lütfen sistem kalite web sayfamızı ziyaret ediniz… 
Tüm Haberler

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.