- Ambalajların CE Belgelendirme Süreci Paylaş

 Ambalajların CE Belgesi Süreci

Ce belgesi veya ce işareti, Avrupa Birliğï’nin belirli ürün sınıflarında yer alan ürünlerin Avrupa pazarında serbest şekilde dolaşımı adına ürünlere uygulanan teknik standartlara ve bunu ifade eden sertifikaya denir.
Ambalajların CE Belgelendirme süreci, mevzuat gereği birtakım prosedürleri izleyerek gerçekleşir. Sistem Kalite Belgelendirme ve Test Danışmanlığı kuruluşu olarak Ambalajların CE Belgelendirme süreci, konusunda sizlere hizmet vermekteyiz.

Ambalajların ce belgelendirme süreci alt kısımda yer alan maddeler şeklinde gerçekleşmektedir.
» Yetkilendirilmiş kuruluşa üye olmadan piyasaya sürenler ile yetkilendirilmiş kuruluş; toplama, ayırma, geri dönüşüm ve geri kazanım ile alakalı olarak gerçekleştirdikleri araştırmalara ait belgeleri, elektronik yazılım programı üzerinden her sene şubat ayı sonuna kadar sunar.
» Kullanılan malzemeye ve meydana geldiği kaynağa bakılmaksızın tüketici, tüketim neticesinde meydana gelen ambalaj atıkları, çevre kirliliğinin azaltılması, düzenli depolama tesislerinden en yüksek düzeyde istifade edilmesi ve ekonomiye katkı sağlanması gayesi ile diğer atıklardan ayrı olarak meydan getirdikleri yerlerde biriktirmekle mükelleftir.
» CE belgesi ve işareti kapsamında ambalajlar, piyasaya sürenler tarafından bu yönetmelikte belirtilen temele uygun olarak toplama ve geri kazanım sistemine girdiğinin belirtilmesi ve tüketicinin bilgilendirilmesi maksadıyla CE işaretiyle işaretlenir.Bu ambalajları CE işareti ile işaretleme, piyasaya sürenin kayıtlarda olduğunu ve geri kazanım hususunda dâhil olduğu sistemi gösterir.

 

Ambalajların CE işareti işaretlemesi gönüllülük şekline dayanır.Piyasaya sürenlerin işaretlemeyi seçmesi durumunda;

 

»  Piyasaya sürenler, ambalajlarında veya etiketlerinde Ek-3’te yer alan ambalajların üzerinde faaliyet ettirilecek sembol ile bu sembolün altında bakanlığın verdiği kod numarasını,
»  Görevlendirilmiş firmaya üye olan ve piyasaya sürenler ambalajın yada etiketin üzerinde üye olduğu görevlendirilmiş firmanın sembolünü,
»  Görevlendirilmiş firmaya üyeliği bulunmayan yada birden çok görevlendirilmiş kuruluşa üye olan piyasaya sürenler CE işaretini bulundurur.
»  CE işaretleme, ambalajın yada etiketin üzerine gerçekleşir.İşaretlemenin kolayca  okunabilir, görülebilir, ambalaj açıldığı durumda dâhi dayanıklı ve kalıcı olması zorunludur.CE belgesi kapsamında ambalajlarda geri kazanımı olumlu etkileyecek malzemeden yapılmış yapıştırıcılar ve etiketler kullanılır.

 

Ambalajları Ce Belgesi Süreci 

AT Tip: T.C. Bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığınca oluşturulan, gelişmiş ülkelerin şartlarına, sanayimizi oluşturmak ve dünyada ortak bir standart üretimi gerçekleştirme ilkesi ile yayınlanmış veya kabul edilmiş kurallardır.
AT Tip İncelemesi: Üretimi gerçekleşecek ambalajların mevzuat şartlarını tedarik edip etmediğini onayı yapılmış kuruluşça doğrulanmasını ve belgelendirilmesini kapsar.
AT Doğrulaması: Üretici kuruluşun, kontrolü yapılan ambalajların aynı zamanda AT tip değerlendirmesinde ürünlerin uygun olduklarını ve mevzuatın maddelerini karşıladıklarını doğrulayarak beyanda bulunduğu süreçtir.
AT Tipe Uygunluk Belgesi: Üretici kuruluş, ambalajların AT tip inceleme belgesinde tanımlanan örnekler ile onlara uygulanacak mevzuat koşullarını karşıladıklarını beyan eder ve imalatçı kuruluş, ambalajların hepsinin üzerlerine CE işaretini ve tanıtım yazılarını ilave etmesinin ardından yazılı bir uygunluk beyanı oluşturur.Bu aşamaların ardından Ce işareti taşıyan ürünlerin hepsi piyasaya arz edilebilir.
CE uygunluk işareti: AT uygunluğunun belirlenmesi üretici kuruluş ambalajların üzerine, ayırt edici işaret olarak ismini yada ticari markasını görülebilir, silinmeyecek, kolay okunabilir bir şekilde iliştirilebilir.

 

Ambalajlara CE belgelendirme veya işaretlemesi için SİSTEM KALİTE belgelendirme ve danışmanlık kuruluşu olarak, çeşitli test ve muayene danışmanlık hizmetleri gibi teknik hizmetler de sunmaktayız.Bu kapsamda ambalajlara CE işareti hususunda daha ayrıntı bilgi sahibi olmak için, SİSTEM KALİTE belgelendirme ve danışmanlık kuruluşu olarak tecrübeli yönetici ve personellerimiz ile her zaman yanınızdayız.  

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.