- CE Belgesi Kapsamında Asansör Çeşitleri Paylaş

CE Belgesi Kapsamında Asansörler Çeşitleri

Ce belgesi kapsamında asansör çeşitleri, gayelerine ve kullanılış biçimlerine göre yük ve insan asansörleri; hidrolik ve elektrik asansörleri gibi türlere ayrılır. 

CE belgesi veya işareti kapsamında asansör ise, elektrik yardımı ile çalışan çelik halat ile çekilen genelde dik rayların arasında hareket eden insanları yada yükleri, yüksek yerlere çıkarmaya yada alçak yerlere indirmeye yarayan bir platform kabininden oluşan makine düzenidir. Çok eski zamanlar da bile insanlar ağır yükleri kaldırabilmek adına makinelerden faydalanma yoluna gitmişlerdir. Eski çağlarda Roma İmparatorluğu saraylarında dahi iner çıkar dolaba benzeyen yapılar mevcuttu.

Ce belgesi kapsamında asansör çeşitleri açıklamaları ile birlikte alt bölümde yer almaktadır.

Belgesi Kapsamında Hidrolik Özellikli Asansörler: Hidrolik asansörler, sıvı basıncı ile çalışmaktadır. Odacık, kalın bir pistona oturtulmuştur. Piston kolu, bina yüksekliği kadar yerin altına sokulmuş bir silindirin içine girer. Silindire güçlü pompalarla sıvı iletir ve piston yukarıya yükselmeye başlar. Asansör aşağıya indirilmek istendiğinde piston üzerinde yer alan sıvı basıncı azaltılır. Hidrolik asansörler, aşırı yüksek olan binalarda kullanılmamaktadır. Elektrik gücü ile işleyen asansörlerin gelişmesiyle bunlar önemini kaybetmiştir. Asansörlerin kapsamı, inşaatlarda ve binalarda, devamlı olarak faaliyet ettirilen asansörlerin kullanılacak güvenlik özelliklerini kapsar. Esnek olmayan raylar boyunca faaliyet etmese bile, sabit bir hat üzerinde hareket eden asansörler bu yönetmelik kapsamındadır. Asansörler için bu kapsamda  belirtilen tehditlerin tamamı yada bir bölümü belirli kapsamlar dahiline giriyorsa yönetmelik, söz konusu belirli hususların yürürlüğe giriş zamanından önceki bu tip asansörlere uygulanmaz yada uygulaması durdurulur.

CE Belgesi Kapsamında Elektrikli Özellikli Asansörler: Elektrik gücüyle işleyen farklı büyüklük ve güçlerde bulunan çok geniş faaliyet alanı bulan makinelerdir. Bunların sayesinde 90-95 katlı, hatta daha yüksek binaların en üst kısımlarına kadar kısa bir zamanda çıkılabilmektedir. Bu elektrikli asansörlerin mekanizması gayet basittir. Hesaplar ve uygulamalar neticesinde çapı ve mukavemeti tespit edilmiş bir çelik halatın ucunun biri asansörün tavanına, bir ucu da karşı ağırlık ismi verilen bir demirden ağırlığa bağlanmaktadır. Çelik halat, boşluğun tavanında bulunan bir takım makaralardan oluşan bir palanga sisteminde dolaşır. Bunun ağırlığı aşağı-yukarı asansör odacığının ağırlığı kadardır. Karşı ağırlık sayesinde, motora yüklenen ağırlık hafifler. Karşı ağırlık ile asansör hemen hemen dengede durur.

Asansör odacığına girilip kapılar kapanmasının ardından, çıkılacak katın düğmesine basıldığında elektrik motoru faaliyete geçer. Halatların üzerine dolandığı planka sistemindeki makaralar döner. Halat dönmesiyle, asansör boşluktan yukarıya doğru çekilmiş olur.

Ce belgesi veya işareti kapsamındaki elektrikli asansörlerde oluşabilecek her çeşit kaza olasılığına karşı değişik tedbirler alınmıştır. Asansörün halatları koptuğunda, kılavuz raylara yakın olan çelik pençeler, otomatik olarak yerlerinden fırlayarak içinde yer alan odanın gelip gittiği boşluğun etrafında bulunan dikey rayları tutar. Ayrıca bundan başka odacığın alt kısmına düşüşteki sertliği giderebilmek içinde yağlı çelik pistonlu silindirler de yerleştirilmiştir.

Asansörlere CE belgesi veya işareti için SİSTEM KALİTE belgelendirme ve danışmanlık kuruluşu olarak, çeşitli test ve muayene danışmanlık hizmetleri gibi teknik hizmetler de sunmaktayız. Bu kapsamda Asansörlere CE belgesi veya işareti hususunda daha ayrıntı bilgi sahibi olmak için, SİSTEM KALİTE belgelendirme ve danışmanlık kuruluşu olarak tecrübeli yönetici ve personellerimiz ile her zaman yanınızdayız.

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.