- Makinaların CE Belgesi Süreci Paylaş

Makinaların CE Belgesi Süreci

Ce belgesi veya işareti, Avrupa Birliğï’nin belirli ürün sınıflarında yer alan ürünlerin Avrupa pazarında serbest şekilde dolaşımı adına ürünlere uygulanan teknik standartlara ve bunu ifade eden sertifikaya denir. Makinaların ce belgesi süreci kapsamında Sistem Kalite Belgelendirme Ve Test Danışmanlığı Kuruluşu olarak hizmet vermekteyiz.

Ce belgesi kapsamında makinalar ise, herhangi bir enerji çeşidini başka bir enerjiye çevirmek, belli bir güçten faydalanarak bir işi gerçekleştirmek yada etki meydana getirmek için dişliler, yataklar ve miller gibi çeşitli makine unsurlarından oluşan düzeneklere denir.  

Dünya pazarının 1/3 üne sahip AB Makine imalat sektörü, 170.000 kuruluş ve 3.3 milyonun üzerinde personeli ile Avrupa’nın en büyük ve rekabetçi sektörlerinden birisi durumundadır. Makinelerden meydana gelen kaza tehlikesini minimize etmek AB’nin vazgeçilmez politikalarındandır. Bir makinalarda CE İşareti bulundurması o makinenin 2006/42/AT makina mevzuatı temel sağlık ve güvenlik ihtiyaçlarına uyduğunu ve bu makinenin AEA bünyesinde satışının gerçekleştirilecebileğini gösterir. Makine mevzuatı makinaları, zincirleri, halat ve kayışları, değişimi yapılabilecek ekipmanı, kaldırmaya yardımcı teçhizatı, güvenlik aksamlarını, mekanik aktarma tertibatlarını ve kısmen tamamlanmış makinaları kapsar.

Ürün, makina mevzuatında tehlikeli olarak, 23 sınıfta tanımlanan ce belgeli ve işaretli makinalardan biriyse ve temel sağlık ve güvenlik ihtiyaçlarını hepsini içeren AT Harmonize standardına uygun değilse onayı yapılmış kurumun uygunluk analiz uygulamasını gerçekleştirmesi zorunludur. Eğer onayı yapılmış kurumun ürünün uygunluğu hakkında ikna edilmiş ise Ce belgesi isimli, AT Tip incelemesi Sertifikası yada Tam Kalite Güvence belgesi olan sertifikayı yayımlamasıyla uygunluğu onaylar.

Onayı yapılmış kurum rolü ne olursa olsun üretici AT uygunluk beyanı ve teknik dosya oluşturup uygunluk analiz uygulamasını yapmak zorundadır ki bu koşullar yasal olarak bağlayıcıdır.

CE Belgesi Kapsamında Makina Üreten Kuruluşlar Teknik Dosya Oluştururken Dikkat Etmesi Gerekenler?

Makina üreten kuruluşlar oluşturacakları teknik dosya minimum aşağıda yer alan bilgi ve belgeleri kapsamaktadır.

  • Makinanın tanımı
  • Makinenin ve aparatlarının çizimlerini de kapsayan ayrıntılı üretim doküman belgeleri
  • Makinanın temel ihtiyaçlara uygunluğunu ispatlayacak hesaplamalar, deney neticeleri, ayrıntılı çizimler
  • Elektriksel güvenlik – LVD test raporları
  • Makinalarda tehlike incelemesi ve aşağıda yer alan dokümanlar
    •      Makinaya uygulanacak temel ihtiyaçların listesi
    •      Koruyucu önlemlerin açıklamaları
  • Faaliyette olan standartlar ve bu standartların kapsadığı temel ihtiyaçları belirten belgeler
  • Makine için talimatların bir nüshası
  • İhtiyaç duyulduğunda bu makinanın üretiminde kullanılan komponentlerin AT uygunluk beyanları.
  • AT uygunluk deklarasyonun nüshası

Bunlardan başka tüm bileşen ve bağlantı unsurlarının yada tamamlanmış makinanın testleri yapılarak raporlarının teknik dosyada bulunması, aynı zamanda bu teknik dosyanın üretici yada yetkili temsilcinin saklanması gerekir.

Makinalarda AT Uygunluk Beyanı hangi bilgileri barındırmalıdır?

Başarılı bir analiz sonucunda üretici kuruluşlarımız elinde bulunan teknik dokümantasyon ürünlerinin mevzuatın temel ihtiyaçlarına uyduğunu gösterir özellikte olmalıdır ve

  • Üretici kuruluş yada yetkili temsilcisinin ismi ve adresi
  • Teknik dosyayı oluşturmakla yetkili olan ve Türkiye’de yada toplulukta yerleşik olması gereken şahsın ismi ve adresi
  • Fonksiyonu, kodlaması, modeli, tipi, seri numarası ve markası dahil makinaların tanımı
  • Makinaların bu mevzuatın (2006/42/AT) yada kapsamlarına girdiği diğer mevzuatların temel ihtiyaçlarını karşıladığının beyanı
  • İhtiyaç duyulduğunda, Ek IX’da ifade edilen AT Tip incelemesini gerçekleştiren onayı yapılmış kurumun ismi, adresi ve kimlik numarası ile AT tip inceleme sertifikası numarası
  • İhtiyaç duyulduğunda, Ek X’da ifade edilen tam kalite güvence ağının onayını yapan onayı gerçekleşmiş kurumun ismi, adresi ve kimlik numarası,
  • İhtiyaç duyulduğunda, bu mevzuatın 9’uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtildiği gibi, kullanılan uyumlu hale getirilmiş standartlara atıf
  • İhtiyaç duyulduğunda,  kullanılan diğer teknik standartlara ve şartnamelere atıf
  • Beyanın tarihi ve yeri
  • İmalatçı kuruluş ya da yetkili temsilcisi adına beyanı oluşturması bakımdan yetkilendirilmiş olan kişinin kimlik bilgileri ve imzasını kapsamalıdır.

Makinaların Ce Belgesi Süreci

  • AT Tip: T.C. Bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığınca oluşturulan, gelişmiş ülkelerin şartlarına, sanayimizi oluşturmak ve dünyada ortak bir standart üretimi gerçekleştirme ilkesi ile yayınlanmış veya kabul edilmiş kurallardır.
  • AT Tip İncelemesi: Üretimi gerçekleşecek makinelerin mevzuat şartlarını tedarik edip etmediğini onayı yapılmış kuruluşça doğrulanmasını ve belgelendirilmesini kapsar.
  • AT Doğrulaması: Üretici kuruluşun, kontrolü yapılan makinelerin aynı zamanda AT tip değerlendirmesinde ürünlerin uygun olduklarını ve mevzuatın maddelerini karşıladıklarını doğrulayarak beyanda bulunduğu süreçtir.
  • AT Tipe Uygunluk Belgesi: Üretici kuruluş, makinelerin AT tip inceleme belgesinde tanımlanan örnekler ile onlara uygulanacak mevzuat koşullarını karşıladıklarını beyan eder ve imalatçı kuruluş, makinelerin hepsinin üzerlerine CE işaretini ve tanıtım yazılarını ilave etmesinin ardından yazılı bir uygunluk beyanı oluşturur.Bu aşamaların ardından Ce işareti taşıyan ürünlerin hepsi piyasaya arz edilebilir.
  • CE uygunluk işareti: AT uygunluğunun belirlenmesi üretici kuruluş makinelerin üzerine, ayırt edici işaret olarak ismini yada ticari markasını görülebilir, silinmeyecek, kolay okunabilir bir şekilde iliştirilebilir.

CE İşareti Makinalara Nasıl Basılmaldırılır? 

Makinalara basılacak CE işareti aşağıda yer alan görseldeki oranlara sadık kalınanarak basılır.Dikey uzunluk minimum 5 mm olmalıdır, fakat küçük boyutlardaki makinelerde bu uzunluk değişkenlik gösterebilir.Tam kalite güvence modülü kullanılarak CE işareti basılan makinalarda CE İşaretinin yanına onayı yapılmış kurumun kimlik numarası yazılmalıdır.

Makinalara ce belgesi veya işareti için SİSTEM KALİTE belgelendirme ve danışmanlık kuruluşu olarak, çeşitli  test ve muayene danışmanlık hizmetleri gibi teknik hizmetler de sunmaktayız.Bu kapsamda Makinalara CE işareti hususunda daha ayrıntı bilgi sahibi olmak için, SİSTEM KALİTE belgelendirme ve danışmanlık kuruluşu olarak tecrübeli yönetici ve personellerimiz ile her zaman yanınızdayız.

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.