- Fairtrade Belgesi Amacı Paylaş

Fairtrade Belgesi Amacı

Fairtrade belgesi amacı; Adil Ticaret ile adil şartlarda üretilen ürünlere verilen kalite belgesi ile üretim aşamasında yer alan işçilerin sömürülmesinin mani olmaktır. Bilinçli tüketici felsefesini benimseyen adil ticaretin hükümleri içinde çevreye zarar verilmemesi ile tüketicilerin sağlığının korunması da bulunmaktadır.

Fair Trade (Adil ticaret) şeklinde isim verilen pazar merkezli sosyal girişimin amacı, ilerleme kaydeden uluslarda yer alan üretici kesime destek vermeyi ve sürdürülebilirliği özendirmeyi amaçlamaktadır. Sosyal ile çevresel standardı ile birlikte üretici tarafına daha çok ödeme yapılmasını da teşvikte bulunur. Adil Ticareti destek veren pek çok grup, sosyal ile çevre örgütleri yer almaktadır.

Bu konuda ciddi çalışmaları olan ve Adil Ticareti belgeleyen Fair Trade Labelling Organizations International (FLO – Uluslararası Adil Ticaret Tescil Kurumu), bu sosyal girişimin gelişmekte olan ülkelerdeki milyonlarca üretici ve ailelerinin adil ticaret uygulamalarıyla finanse edilmiş altyapı, teknik destek ve toplumsal kalkınma projelerinden faydalandığını duyurmuştur. Ayrıca Adil Ticareti uygulayan işletmelere bunu belgeleyen özel bir amblemin kullanılmasına izin vermektedir. Bu şekilde tüketici kesimi ile kurumların bu ambleme sahip olan ürünleri tercih etmeleri hedeflenmektedir.

Örnek verecek olursak: dünya genelinde belli yerlerden yetişmesine karşın dünyada en fazla tüketilen ürünlerden kahve, en önemli Adil Ticaret ürünleri içinden bir tanesidir. Kilogramı birkaç dolara üretilmesi ile kahve çekirdeği, ülkeler arası dağıtıcıya vardığında kilosu 50 dolara kadar uluşan fiyatlar ile satışı yapılmakta, kafelerde ise bir bardak kahvenin, üretici kuruluşun neredeyse bir kilogram kahvenin çekirdeğine tekkavul eden para ile tüketicilere satmaktadır. Fairtrade yani Adil Ticaret ise bu durumu önlemeyi hedeflemektedir.

Bu durum ile, sosyal ve çevresel standartlar ile birlikte üretici kesime daha fazla ödeme yapılmasını ister. Özellikle, ilerleme kaydeden ülkelerden gelişmiş devletlere gerçekleşen ihracatlarda el işleri, kakao, kahve, çay ve daha pek çok ürünlerde yoğunlaşılmıştır.

Adil ticaretin hedefi, güçsüzleşen üretici ile işçiler ile işlemek, onların mali açıdan kendilerine yetebilecek yeterli seviyeye gelmelerine destek olmaktır. Aynı anda ülkeler arası ticaret alanında daha önemli rol oynamalarını amaçlanmasından kendi organizasyonları açısında de daha çok pay sahibi olmalarını hedeflemektedir. Adil Ticaret Standartlarında pek çok ürünün, üretici kesime verilmesi gereken asgari adil Fairtrade Minimum Ücreti bulunmaktadır.

FAIRTRADE İşaretleri, türetici kesimin herhangi birinin ürettiği ürünlerini ülkeler arası benimsenmiş Adil Ticaret Standartlarına istinaden uygun buldukları görünür işarettir. Dünyada çapında en güvenilir işaretlerden biri Fairtrade işareti, markalarda doğru şekilde kullanması önem teşkil eder.

Buna ilave olarak, kakao, şeker ya da pamuk açısından FAIRTRADE İşaretini ifade eden ürünün Adil Ticaret'ten karşılandığını anlamını ifade eder. Bu da, tüketici kesimin Adil Ticaret'in çiftçi tarafına günlük alışveriş ile çiftçi tarafında daha çok satış olanağı sunmak açısından fazla alternatif sunar.

Pek çok Adil Ticaret organizasyonu, ulusal ya da ülkeler arası federasyona taraftır. Bu federasyonlar, Adil Ticaret örgütlerinin çalışmalarını işleyişlerini teşvikte bulunur ayrıca kolaylaştırır. Bunlardan bir kaçı; Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Fairtrade, Avrupa Fairtrade Birliği gibi kuruluşlardır.

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.