- SIK SORULANLAR Paylaş

İso Belgesi Alma

13 Şubat 2017 Pazartesi
‘‘ İso; Ülkeler arası standartlar organizasyonu isminin kısaltılmış şeklidir. 1947’de kurulması ile birlikte, İsviçre'nin Cenevre Şehri bu organizasyonun merkezidir. İso belgesi; Hizmet alanı farklı sektörlerde faaliyette olan işletmelerin belirli bir standarda uygun olarak hizmet sunduklarını ispatlayan ve alanlarında yetkinliğinin bulunduğunu belirten bir belgedir. İso örgütü nezdinde yazılan standartlara göre belgelendirme işlemlerinin tümüne iso belgesi ismi verilir. İso belgesi alma; İso’nun düzenlemiş olduğu belgeleri sahip olunması sürecine denir. ’’

İso belgesi alma ifadesi belge temin etmeden ziyade işletmenin İso standartlarına uygun şekilde belgelendirme ifadesi daha doğru bir anlatım olacaktır. Yani bu açıklama ile bir nevi iso 9001 alma kastedilmektedir. İşletmenizi standarda uygun şekilde belgelendirmek adına ilk önce bu duruma uygun bir şekilde bir dökümantasyon yani alt yapı hazırlığında bulunulması ve Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı şirketimizden hizmet alınması gerekmektedir. Danışmanlık hizmeti alırken aynı süreçte İso eğitimini de temin edilerek işletmenizin standarda uygunluk durumu hususunda bilgi ve deneyim sahibi olursunuz. İlgili hazırlıkları tamamlamanızın ardından Belgelendirme şirketimiz ile iletişme geçerek iso belgesi sisteminin hazırda bulunduğunu ve belge adına gerekli görülen müracaatın yapılmasını talep edebiliriz.

İso belgesinin temin edilmesi gereksinimi yönetimin alacağı stratejik kararı olmalıdır. İlk önce İşletme belgeye sahip olmak adına karara varmalı ve standardın gerekli ihtiyaçlarını tedarik edeceğinin taahhüdünde bulunmalıdır. Standardın ilgili gereklerinin tedarik edilmesi yönetimin mükellefliğindedir.

‘‘İso Belgesi Kapsamında Sistem Kalite Belgelendirme ve Test Danışmanlığı Kuruluşumuz 1999’dan günümüze bilgilendiriyoruz, belgelendiriyoruz… ’’

Belgenin varlığının devamlılığının garantisi bulunmamaktadır. Belge 2 sene de bir belgelendirme kuruluşları (Sistem Kalite) nezdinde yenilenme zorunluluğu bulunmaktadır.

Yönetim standardın ihtiyaç duyduğu tüm izlenecek yol ve ilgili olan alt yapıyı hazırlamalıdır.

Sorumlu yönetici tayin edilerek sistem verimliliği iç denetim şekli ile denetimde bulunulmalıdır.

Uygun bulunmayan ürünler birim yetkililerine bildirilmelidir.

Yönetimin gözden geçirmesi toplantılarında bulunarak standardın talep ettiği girdiler hakkında tartışmada bulunarak sistemin devamlı şekilde iyileştirilmesine yönelik kararlar alınmalıdır.

İso 9001 standardı mecburi olan 6 tane prosedürün tam olarak uygulanmasını işletmelerden talep etmektedir.

İso Belgesi Almada Zorunlu Prosedürler 

  1. Dokümanların kontrol edilmesi prosedürü
  2. Kayıtların kontrol edilmesi prosedürü
  3. İç denetim, iç test prosedürü
  4. Uygun bulunmayan ürünün kontrolü  edilmesi prosedürü
  5. Engelleyici uygulama prosedürü
  6. Düzeltici uygulama prosedürü

Aşama Şeklinde İso Belgesi

  1. Teklif Süreci: İşletmenin İso belgesi talebinde bulunması adına teklif vermesi
  2. Müracaatta bulunma süreci: İşletmenin İso belgesi konusunda Sistem Kalite şirketimize başvuru yapması
  3. Dokümanların test edilmesi süreci: Sistem Kalite şirketimizi denetçileri tarafından işletmenin alt yapısı veya dokümanlarının testi yapılacaktır.
  4. Denetimin koordine edilme süreci: İşletmenin temel yapısında yapılacak olan denetimin planlanmasıdır
  5. İşletmede denetimde bulunulma süreci: İso belgesi talep eden işletmede analizlerin yapılmasıdır
  6. Sözleşme süreci: İso belgesi adına anlaşmaya varılması
  7. Belgelendirme süreci: Yapılan denetim ve tetkik sonuçlarının olumlu olması ile belgelendirme sürecine geçirilir. 
  8. Belge Yenileme ve İptal süreci (Sonraki süreçlerde): Belge sahibi olan işletme belgesini belirli bir süre sonunda yenileyebilir veya iptal edebilir.

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.