- SIK SORULANLAR Paylaş

İso Belgesi Geçerlilik Süresi

14 Şubat 2017 Salı
‘‘ İso; Ülkeler arası standartlar organizasyonu kuruluşunun isminin kısaltılmış şeklidir. Bu organizasyon 1947 senesinde kurulması ile birlikte İsviçre'nin Cenevre Şehri bu organizasyonun merkezidir. İso belgesi; Hizmet alanı farklı olan sektörlerde faaliyette bulunan işletmelerin belirli bir standarda uygun şekilde hizmet sunduklarını ispatlayan ve alanlarında yetkinliğinin bulunduğunu belirten belgedir. İso örgütü nezdinde yazılan standartlara göre belgelendirme işlemlerinin tümüne iso belgesi ismi verilir. İso belgesi geçerlilik süresi; İso belgesinin verildiği tarihten itibaren son geçerlilik tarihine denir. ’’ 

İso belgesi geçerlilik süresi şeklinde tabir edilen ve esas ismi İso 9001 geçerlilik süresi olan belge 3 yıldır. Bu üç senelik süre kapsamında senede minimum bir defa olacak şekilde iso 9001 belgesi gözetim denetimi yapılmaktadır. Bu şekilde iso 9001 belgesi geçerlilik süresi hakkında bilgi vermiş olduk. İso 9001 size hızlı zaman tedarik edeceğini garanti veren kuruluşlar bu iso 9001 belgesi geçerlilik süreleri ve gözetim denetimleri konularında şirketlere gerekli bilgilendirme işleminde bulunmamaktadırlar. Şirketler İso 9001 belgesi temin etme zamanlarından bir senenin ardından İso 9001 gözetim denetimi ile karşı karşıya kalmakta ve bu durumda şirketlerin İso 9001 iptal edilmesi tehlikesi ile karşılaşmalarına sebebiyet vermektedir. İso 9001 ile belgelendirilmiş olan şirketler İso 9001-2015 Sistemi revizyonlarında bulunarak İso 9001-2008  yerine İso 9001-2015 belgesi verilmelidir. Bu geçiş aşaması adına son tarih ise 2018 yılının Ekim ayı şeklinde belirlenmiştir.

Belge sahibi işletmelere İso belgesi geçerlilik süresi devamı için ilk defa belgelendirme ve ardından gelecek sonraki senelerde yapılacak gözetim denetimlerinde her sene vize ücreti yatırılmak ile mükellefsiniz. 

İso belgesi ürüne verilmez, işletmelere verilir.

‘‘ İso Belgesi Kapsamında Sistem Kalite Belgelendirme ve Test Danışmanlığı Kuruluşumuz 1999’dan günümüze bilgilendiriyoruz, belgelendiriyoruz… ’’

Bundan sonraki aşamada diğer ifade ile belgenin alındığı diğer sene (1 yıl sonra ) aynı ayda Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı kuruluşumuz ile yeniden görüşme sağlanır ve devam etme talebinde bulunmanız akabinde bizim ile 3 senelik belgelendirme sözleşmesi imzalanması gerekecektir.

Burada önem verilmesi gereken konu İso belgesi danışmanlığını bir kere temin ediyorsanız ve her sene denetime giriyorsunuz diğer ifade ile iyi bir kuruluştan ve işi öğrenerek almak sizin bakımınızdan çok önem teşkil etmektedir bu konuda danışman kuruluşun da sistem nasıl inşa edilir? nasıl faaliyet geçirilir? ve bundan sonraki aşamalarda neler yapılması gerektiği konularını çok iyi olarak size öğretmesi gerekli görülmektedir. Bu 3 aylık veya 5 aylık bir aşama içinde gerçekleşmesi uygulamada pek olası gözükmemektedir. O sebepten dolayı Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı kuruluşumuz ile  minimum 1 sene devamlı olarak danışmanlığınızı yürütmemizde yarar bulunmaktadır.

Görüldüğü üzere İso belgesi, ayrıntısına girdikçe karmaşık durum haline alan kapsamlı bir sistemdir. Ülkemizde koşuşlarında İso belgesi prensibi olan, bilimsel usullere değer veren bir işletmenin göstergesi şeklinde de ifade edilebilir, belge sıfatı ile, yada lüzumsuz bir evrak detayı gözü ile de bakılabilir. Bunun tercihi size kaldı.

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.