- SIK SORULANLAR Paylaş

İso Belgesi İçin Neler Gerekli?

14 Şubat 2017 Salı

‘‘ İso; Ülkeler arası standartlar organizasyonu kuruluşunun isminin kısaltılmış şeklidir. Organizasyon 1947 senesinde kurulmasının  yanı sıra İsviçre'nin Cenevre Şehri bu organizasyonun merkezi durumundadır. İso belgesi; Hizmet alanı farklı olan sektörlerde ticarette bulunan işletmelerin belirli bir standarda uygun şekilde hizmet verdiklerini ispatlayan ve alanlarında yetkinliğinin bulunduğunu belirten belgedir. İso örgütü nezdinde yazılan standartlara göre belgelendirme işlemlerinin tümüne iso belgesi ismi verilir. İso belgesi için neler gerekli? sorusuna; İşletmenin İso belgesine sahip olabilmek adına gereksinim duyduğu belgeler ve uygulamalar şeklinde yanıtlanabilir. ’’

İso belgesi için neler gerekli? diğer ifade ile İso 9001 için neler gerekli sorusu, işletmenin İso belgesine sahip olabilmek adına gereksinim duyduğu belgeler ve uygulamalar şeklinde yanıtlanabilir. 

‘‘ İso Belgesi Kapsamında Sistem Kalite Belgelendirme ve Test Danışmanlığı Kuruluşumuz 1999’dan günümüze bilgilendiriyoruz, belgelendiriyoruz… ’’

İso, dünyada genelinde yer alan sanayi, ticari ve endüstri sektöründe hizmet sunmakta olan sektörler adına çok miktarda kalite standardı kararlaştırmış ve bu ölçütlerde belge çeşitleri meydana getirmiştir.

İso belgesi halk arasında en çok kullanılan tabiri olmak ile birlikte gerçek ismi İso 9001, dünyada en çok uygulanan kalite sistemidir.

İso Belgeleri Başlıca şekil şu şekildedir;
  1. İso 9001 Kalite Yönetim Sistemi
  2. İso 18001 Ohsas İş ve İşçi Sağlığı Yönetim Sistemi
  3. İso 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistem
  4. İso 14001 Çevre Yönetim Sistemi
Bu belgelerin arasında en çok kullanılan en fazla rağbet gören İso 9001 ‘dir.

İso belgesi için gerekli olan, işletmenin belirlemiş olduğu bir kalite yönetim sisteminin bulunması gerekmektedir. Bu kalite yönetim sisteminde dokümanlar, formlar, izlenecek yol, uyarılar, kalite el kitabı gibi dokümantasyon sisteminin yer alması ve bu sistemin gerçek manada kullanımda olması gerekmektedir. Bu da İso 9001 sistemi çalışmalarını tamamlanmasının ardından İso 9001 için Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı kuruluşumuza müracaat edebilmeniz açısından gerekli evraklar mecuttur. Bunları özetleyecek olursak;

  1. Belgelendirme müracaat formu
  2. İşletmeye ait İmza sürküsü
  3. İşletmenin vergi levhası
  4. Son bildirilen ssk bildirgesi
  5. Ticaret sicil gazetesi
  6. Ticaret  veya sanayi odasına kayıt belgesi yada işlev belgesi

Bu evrakları tamamlamanız ile birlikte Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı şirketimize müracaat etmeniz gerekmektedir.

İso belgesi ile belgelendirilmesi, belge sahibi işletmenin yönetim sisteminin ;

  1. Daha evvelden tespit edilen koşullara uyduğunun,
  2. Kara verilen politika ve hedefleri devamlı bir şekilde gerçekleştirebilme seviyesinin bulunduğunun
  3. Verimli şekilde uygulandığının
  4. Tarafız bir göstergesidir. Bu durum ile birlikte yönetim sisteminin belgelendirilmiş olması işletmelere, ve işletmelerin var olan müşterilerine ve diğer alakası bulunan kesimlere değer katmaktadır.

Belgelendirmenin temel hedefi ise, belge verilen yönetim sisteminin tespit edilmiş koşullara uygunluk gösterdiğinin teminatının alakalı olan tüm kesimler arz etmektir. Belgelendirmenin önemi ise, yetkin ve tarafsız bir üçüncü kesim nezdinde gerçekleşecek değerlendirme neticesinde kamuda elde edilecek güven faktörüdür. 

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.