- SIK SORULANLAR Paylaş

İso Belgesi Hakkında Bilgi

14 Şubat 2017 Salı
‘‘ İso; Ülkeler arası Standartlar Organizasyonu'nun kısaltılmış şeklidir. 1947 senesinde kurulmuş olmak ile birlikte, İsviçre'nin Cenevre Şehri bu organizasyonun merkezidir. İso belgesi; Hizmet alanının farklı sektörlerinde faaliyette olan işletmelerin belirli bir standarda uygun olarak hizmet sunduklarının ispatında bulunan ve alanlarında yetkinliğinin bulunduğunu belirten bir belgedir. İso örgütü nezdinde yazılan standartlara göre belgelendirme işlemlerinin tümüne iso belgesi ismi verilir. İso belgesi hakkında bilgi edinmek adına Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı kuruluşumuzun tecrübeli ve profesyonel yönetici ve personellerimizden bilgi edinebilirsiniz. ’’

İso; Dünyada çapında yer alan sanayi, ticari ve endüstri sektöründe hizmet sağlamakta olan sektörler adına çok miktarda kalite standardı kararlaştırmış ve bu ölçütlerde belge çeşitleri meydana getirmiştir. 

‘‘ İso Belgesi Kapsamında Sistem Kalite Belgelendirme ve Test Danışmanlığı Kuruluşumuz 1999’dan günümüze bilgilendiriyoruz, belgelendiriyoruz… ’’

İso belgesi ifade edilirken; İso 9001, İso 14001, OHSAS 18001, İso 22000 gibi yönetim sistemi belgeleri anlatılmak istenmektedir. İso belgesi kelimesinin en çok kullanım amacı İso 9001 içindir. İso 9001, dünya genelinde en çok rağbet gören ve işletmeler tarafından en çok sahip olunan bir belge özelliğindedir.

Iso belgesi küçük çaplı kuruluşlarda daha çok yarar sağlar. Halbuki genellikle bu durumun tam tersi şeklinde bilinmektedir. Küçük çaplı kuruluş sahiplerinin kendileri küçük şeklinde hitap etmeleri bir eksi olmaktan ziyade gerçek bir avantajdır vermektedir. Iso belgesi sahibi olan küçük çaplı işletmeler oldukça fazla biçimde esnek şekilde davranış sergileyebilme yeteneğine sahip olmak ile beraber hızlı hareket sergileyebilirler. Verilen karar sayısı daha çok olmakla birlikte risk alabilme yüzdeleri oldukça fazladır. Bu çeşit küçük çaplı kuruluşların planlı bir yapı olan iso belgesi küçük çaplı kuruluşlarda faydalı bir yönetim sistemi yapısı elde etmeye elverişli bir durumdadır.

Sonuç olarak büyük çaplı işletmelerin iso belgesine sahip olmaya kalkması yada işlemleri fazla maliyet gider ve kaybedilecek vakit anlamları taşıyabilirken iso belgesine sahip olan küçük çaplı kuruluşların yürüyebilecekleri alan bir hayli geniştir. Kar marjınalında büyük çaplı kuruluşları geçebilen işleme sayısı az değildir. Iso belgesi nedir küçük işletmeler adına diğer bir büyük çaplı kuruluşlar adına başka bir anlamı bulunmaktadır.

İso Belgesi Alınmasındaki Önem

Iso belgesine sahip olunmalıdır. Sebebine gelecek olursak, neredeyse bu belgeye sahip olmayan kuruluş kalmadı. Bu tarz bir ortamda çok rahat belgeye  sahip olunabilme olanağı bulunmakta iken iso hizmetleri ile bu kadar uygun fiyatlara değin inmişken hala iso belgesine sahip olmayan kuruluşların var olması piyasa bakımından pek hoş karşılanmakta ve işletmeye şüpheli göz ile bakılmasına sebep olabilmektedir. Günümüzde bir firma inşa edilirken harcanan binlerde liralık yatırım ile birlikte pazarlama bakımından ve yönetimin bakış açısında iso belgesine verilecek ufak masraflardan kaçınmak doğru bir tutum değildir.

Firmaların Iso Belgesine Gereksinimi Var Mı?

Günümüzde faaliyet gösteren firmaların iso belgesine sahip olmaya hem gereksinimi bulunmakta hemde bulunmamaktadır. Bu karar tümü ile işletme yönetiminin bakış açısına bağlıdır. Bir kuruluşun iso belgesine gereksinim duyması tümü ile firmaya yönelik bir husustur. Şayet siz ideallerinizi, yükselme odaklı şekilde oluşturursanız İso belgesine sahip olmanıza çağrışımı yapmaktasınız. Diğer durumda ise iso belgesine sahip olmaya gereksinim duyulmayacaktır.

Bu sentez ile bakıldığında dahi karar verebilmek için yönetim toplantılarına yapılması gereken bir durum olduğu açıkça görülmektedir. İlk önce bir toplantı duyurusunda bulunacak hususları ve toplantıya katılacakları tespit etmelisiniz. Ardından toplantı sırasında bazı yeni kararlar alıp bu kararlar adına ilgili çalışmalarda bulunacaksınız. Bu gerekli işlemler iso 9001 çerçevesinde olmak ile birlikte daha ayrıntılı bilgilere Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı sayfamızdan temin edebilirsiniz. Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı kuruluşumuz ile beraber çalışmanız iso kalite belgelerine sahip olmanızı sağlamaktayız.

Günümüzde kalite yönetim sistemleri, her işletmenin sahip olabileceği gibi temel yapıda hizmet sunmaktadır. Tüm bu olanaklara karşın belgelendirmelerinde eksiklik yer alan bir kuruluşun ne kadar önemli gelişim hedefleri içinde yer aldığının bir göstergesidir. Bu gösterge kuruluşun geleceğini belirtirken müşteri kuruluşlara alternatif referans bilgi temin etme bakımından önem taşımaktadır. Önem teşkil eden bir değer yükselişi anlamına gelen iso belgesi, küçük veya büyük kuruluşların tümünü kapsamına alan yönetim standardı arz etmektedir. Standart şeklinde izlenimde bulunup çekingenlik göstermeye gerek yoktur. Standart ifadesi, genellikle sonu belli olmayan aşamalar ve para yatırmak gibi çeşitli anlamlar çağrıştırabiliyor. Fakat günümüzde artık standart duruma nail olamayan hiçbir yapı sürekliliği yani kalıcılığı yakalayamamaktadır. Bu durum haricinde iso 9001 sahibi olmanın yararları bakımından daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız lütfen bu linke tıklayın.

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.