- SIK SORULANLAR Paylaş

İso Ce Belgesi Nedir?

14 Şubat 2017 Salı
‘‘ İso; Ülkeler arası Standartlar Organizasyonu'nun kısaltılmış şeklidir. 1947 senesinde kurulmuş olmak ile birlikte, İsviçre'nin Cenevre Şehri bu organizasyonun merkezidir. Ce belgesi veya ce işareti, Avrupa birliğinin belirli ürün sınıflarında yer alan ürünlerin Avrupa pazarında serbest şekilde dolaşımı adına ürünlere uygulanan teknik standartlara ve bunu ifade eden sertifikaya denir. İso ce belgesi nedir? sorusuna; Bu çerçeveye yer alan ve Avrupa Birliği’ne taraf olan ülkelerin piyasasına arz edilecek ürünlerin bu ülkelere satılması için pasaport olmak ile birlikte ürünlerde ce belgesi veya işaretinin yer alması mükellefliği bulunmaktadır. Bu belge, ürünlerin Avrupa pazarında serbest bir şekilde gezebilmeleri adına bir nevi pasaport işlevi görmektedir. İso ce belgesi konusunda bilgi edinmek adına Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı kuruluşumuzun tecrübeli ve profesyonel yönetici ve personellerimizden bilgi edinebilirsiniz. ’’

İso ce belgesi nedir? sorusuna; üst kısımda yer verdik. İso ce belgesi, çok kullanılan bir tabirdir. Tabi bu tabirin asıl ismi Ce belgesidir.

‘‘İso Belgesi Kapsamında Sistem Kalite Belgelendirme ve Test Danışmanlığı Kuruluşumuz 1999’dan günümüze bilgilendiriyoruz, belgelendiriyoruz… ’’

Aslında ce belgesinin, iso kalite güvence sistemleri ile direk olarak bir bağlantısı yer almamaktadır. Ce işareti herhangi bir ürünün Avrupa Birliği mevzuatlarına, Avrupa standartlarına uygun şekilde dizayn edilerek üretiminin gerçekleştiğini ifade etmektedir. İso belgesi yani asıl anlamı ile İso 9000 serisi ise bir kalite güvence sistemini teşkil eder.

Ürünlerde Ce Belgesinin Olmaması Durumu

CE belgesinin bulunmasının zorunlu olduğu 23 ürün sınıfı kapsamında yer alan ürünlerin tümü CE belgesi bulunmadan Avrupa Birliğine taraf olan ülkelerde satılması mümkün görülmemektedir. Ülkemizde ise son hukuki düzenlemelere uygun olarak ürünün CE belgesi bulundurmaları zorunlu duruma gelmiştir. Bu durum zaman ile CE belgesi bulunması zorunlu olan ürünlerin tümüne getirilecektir.

CE belgesi bulunduran bir ürün alt kısımda sağladığını garanti eder.

  1. İnsan sağlığı 
  2. İnsan güvenliği
  3. Can ve mal emniyeti
  4. Çevre korumasına
  5. Enerji tasarrufu sağladığı

Düşük riskli ürünler : Pek çok ürün güvenlik bakımından düşük riskli ürün sınıfında yer almaktadır. Bu sebepten dolayı, üretici uygunluk değerlendirmesini gerçekleştirmesinin ardından bir beyanname yayınında bulunarak; ürünün zorunlu emniyet, çevre, sağlık ve tüketici koruma standartlarına uyduğunu gösterir. Bu beyannamenin normuna uygun olarak düzenlenmesi gereklidir.

Yüksek riskli ürünler : Bu ürünler adına üretici kuruluşun beyannamesi yeterli olmamaktadır. Bu durum neticesinde ürünlerin, kesin bir suret ile, onayı gerçekleşmiş kuruluşlardan biri olarak Sistem Kalite belgelendirme kuruluşumuzca test işleminin gerçekleşmesi gerekmektedir. Onayı yapılmış kuruluş olarak yapacağımız inceleme akabinde üretici firma ürününe CE işaretine koyabilir. Son üründe faaliyet ettirilmek adına üretimde bulunan sistem ve ünitelerin üretici kuruluşların tümü, alakalı olan direktif şartlarına uygun şekilde bileşenlere yönelik bir dosya ve beyanname ile bütünleşme gerçekleştirecek üretici kuruluşlara iletirler. Bütünleştirici parça yada bileşen üretiminde bulunan işletmeler, söz konusu ürünlerine CE işaretini basamazlar.

İso CE Belgesi Bulundurması Zorunlu Ürünler

  1. Asansörler
  2. Oyuncaklar
  3. Teleferikler
  4. Floresanlar
  5. Alçak gerilimli cihazlar
  6. Elektromanyetik uyumluluk
  7. Makineler
  8. Gemiler
  9. Yapı malzemeleri
  10. Otomatik olmayan tartı aletler
  11. Gaz yakan cihazlar
  12. Kişisel koruyucu teçhizatlar
  13. Tıbbi Cihazlar
  14. Radyo cihazları ve telekomünikasyon terminal cihazları 
  15. Gürültü Çıkaran Cihazlar
  16. Taşınabilir basınçlı ekipmanlar
  17. Ev tipi elektrikli buzdolapları, dondurucular 
  18. Ölçü Aletleri
  19. Vücut dışında kullanılan tıbbi tanı cihazları
  20. Basınçlı ekipmanlar
  21. Muhtemel patlayıcı ortamda kullanılan teçhizat ve koruyucu sistemler
  22. Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar 
  23. Sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddeler
  24. Ambalaj ve ambalaj atıkları
  25. Basit basınçlı kaplar 
  26. Gezi tekneleri (Yatlar)

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.