- Türkiye’de Organik Tarım Paylaş

Türkiye’de Organik Tarım

Türkiye'de organik tarım, faaliyeti 1980’li yılların ortalarından başlayarak Avrupalı organik tarım kuruluşlarının liderliğinde sözleşmeli tarım ağı ile ihracata yönelik şeklide kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve fındık imalatı başlanmıştır. İlk olarak bir ilimizde yapılan organik tarım uygulaması 1986 senesinde belirlemiş olan bir alanda örnek organik mamul elde edilmesiyle başlamıştır. 1986 senesinde ilk organik kuru üzüm imalatı projesi hayata geçmiş, bunu 1987’de organik incir projesi izlemiştir. Kurumsal ve hukuki düzenlemeler anlamında, Türkiye’de organik tarım sektörünü 3 farklı dönemde inceleyebiliriz.

Türkiye'de organik tarımı ele alırsak alt kısımdaki dönemlerde,

nnnBirinci dönemde (1984-1993), herhangi bir yasal bir düzenleme yoktur. Ülkemiz organik tarım uygulamalarıyla yeni yeni tanışmaktadır ve üretim, ithalatçı ülkelerin şartlarına uygun sürdürülmüştür

İkinci dönemde (1994-2002), yönetmelik seviyesinde  bir takım ilerlemeler yaşanmış ve bu süreçte organik tarım uygulamaları özellikle Ege bölgesinde ilerlemeye ve yaygınlaşmaya başlamıştır.

Üçüncü dönem ise 2003’den yaşadığımız zamana kadar ulaşan dönemdir ve 2004 yılının 03 Aralığında organik tarım yasası yayımlanmış ve bunu 2005 yılının 10 Haziranında yürürlüğe giren organik tarımın esasları ve uygulanmasına yönelik yönetmelik takip etmiştir.

İlerleyen zamanlarda mamul yelpazemizde genişlemeler yaşanmış; kuru ve sert kabuklu meyveler, dondurulmuş sebzeler ve meyveler, yaş meyve ve sebzeler baharat ve bakliyat üzerine de imalat ve ihracatımız başlamıştır. Bunların yanı sıra gül yağı, gül suyu, zeytinyağı, pamuk ve tekstil mamulleri üretim ve ihracatı da hız kazanmıştır. Organik pamuk imalatının yükselmesiyle organik tekstil sektörü giderek değer kazanmış olup, son zamanlarda organik mamul yelpazesine organik bebek tekstili, havlu, ev tekstili ve yatak da ilave edilmiştir. Organik  bebek giysileri, bebek mamaları, oyuncak ve bebek kozmetiklerine olan istek, özellikle 0-12 aylık bebekleri olan anne babaların hassasiyeti sebebiyle yurt dışında olduğu gibi yurt içinde de giderek yükselmektedir.

TÜİK verilerine göre 2011 senesinde organik tarım geçiş aşaması dahil toplam mamul sayımız 225, toplam çiftçi birey adedimiz 42,460, organik tarım gerçekleştirilen toplam alan 614,618 (ha) ve toplam imalatımız 1,659,543 tondur. Ülkemizde organik tarım gerçekleştiren çiftçi adedimiz her geçen gün daha da artmaktadır.

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.