ROHS ve RoHS Belgesi Nedir?
Rohs belgesi nedir? Elektrikli ve elektronik ürünlerde kullanımı kısıtlanmış veya yasaklanmış ürünlerin varlığına belirlenmiş testler yardımıyla bakılan ve sonucunda düzenlenen bir sertifikadır.
Rohs belgesi, Avrupa Birliği'nin yayınlamış olduğu 2002/95/EC direktifine göre direktifte belirtilen insan ve çevre sağlığına etkileyen maddelerin ürün belirlenmiş gruplarında kullanımının yasaklanması amaçlanmıştır.
Rohs Belgesi Kimler İçin Zorunlu Haldedir?
Rohs kapsamındaki belirtilen elementlerle ülkelere doğrudan uygulanabilir elektrikli ve elektronik ürünler ve parçaları üretenler, satıcılar ve distrübütörleri etkilemektedir. Yani kapsam içerisinde madde içeriği olan ürün satan bir firmada bu kapsamda ürünü satamaz piyasaya süremez.
Rohs Kapsamındaki Ürün İçeriğinde Bulunan Malzemelerin Kısıtlamalar
Kurşun, Civa, Kadmiyum, Hekzavalent Krom, Polybrominated Bifeniller, Polybrominated Difenil Eterler, Bis Ftalat, Benzyl Butyl Phthalate, Dibutyl phthalate, Diisobutyl phthalate
Rohs Belgesi Nasıl Alınır?
Üretttiğiniz ürün kapsama içerisinde yer alıyorsa ve ürün ve parçalarını bu konuda yetkin akreditasyon sahibi laboratuvarlarda test edildikten sonra ürün Rohs Direktifi sınırları içerisinde zararlı madde içermiyorsa Rohs Belgesi alınır. Rohs belgesi kapsamındaki tüm işlerinizi sizin adınıza sertifika laıncaya kadar bizler yürütüyoruz. Yapmanız gereken sadece ürünle ilgili numune hazırlamak.
Rohs Tüm Avrupa dışındaki ülkelerde de yaygınlaşan bir yönetmeliktir. Özellikle kanser vakalarının artmasıyla yaşanan ortmalarda hava ve solunum ve kullanımı etkileyen tüm ürünler zaman içerisinde bu direktif kapsamına alınacağı kolaylıkla öngörülebilir. Firmalar şimdidien bu ksıtlı maddelerle ilgili çalışma yapmak zorundadır.
ROHS Hakkında daha fazla bilgi için bakınız