- Atex'in Kapsamı Ve Belgeleri Paylaş

Atex'in Kapsamı Ve Belgeler

 

ATEX, Fransızca ATmosphéres EXplosives kelimelerinin ilk hecelerinin meydana getirilmiş bir kelimedir ve patlayıcı atmosferleri ifade etmektedir. ATEX, belgesi veya Atex işareti, Parlayıcı, patlayıcı ve kolay yanıcı ortamlarda kullanılan ürünlere ve imalatının gerçekleştiği yere temin edilen ülkeler arası bir sertifikadır. Ex-proof ekipmanlara yapılacak teknik zorunluluklar gibi yeni yaklaşımları kapsayan bir talimattır ve 2003 tarihinin 1 Temmuzundan itibaren zorunlu duruma gelmiştir.  Atex kapsamı ve belgeler, atex direktifine göre, potansiyel olarak patlayıcı ortamlarda faaliyet ettirilmek üzere oluşturulan tüm ekipmanlar ve koruma sistemler bu direktifin kapsamına dahil olmaktadır.

 

Atex Belgesinin Kapsamı    

 

Atex direktifine göre, potansiyel olarak patlayıcı ortamlarda faaliyet ettirilmek üzere oluşturulan tüm ekipmanlar ve koruma sistemler bu direktifin kapsamına dahil olmaktadır. Potansiyel olarak patlayıcı ortam ise; endüstriyel ve yerel faaliyet şartlarının bir neticesi olarak, ateşleme yapıldıktan sonra yanma olayının bütün yanmamış karışıma karıştığı bir atmosferik durumda buhar, toz, gaz ve sis formundaki yanıcı maddeler ile havanın karışımı olan patlayıcı ortamın meydana geldiği yerlerdir.Ayrıca, potansiyel patlayıcı ortamın dışında faaliyet ettirilmek üzere hazırlanan lakin patlama riski hususunda koruyucu ekipmanın ve sistemlerin muhafaza fonksiyonuna katkıda bulunan yada bunun için ihtiyaç duyulan kontrol cihazları, emniyet araçları ve düzenleyici cihazlar da direktifin kapsamına dahil olmaktadır.

 

ATEX’in Kategorileri
I. Grup

 

M1 / M2
M1 Kategorisi 
Yüksek düzeyde muhafaza sağlayabilecek biçimde hazırlanmış ve ihtiyaç halinde buna ilişkin olarak ilave özel emniyet araçları ile teçhiz edilmiş teçhizatı kapsar. 

 

M2 Kategorisi 
Sadece yüksek düzeyde muhafaza edilebilecek biçimde hazırlanmış teçhizatı kapsar. 

 

1. Kategori
2. Kategori
3. Kategori

 

1.Kategori Zone 0  
Patlayıcı bir sahanın devamlı yada uzun dönemlerde bulunduğu en yüksek tehlikeli sahalardır.

 

2. Kategori Zone 1   
Patlayıcı ortamın kısa zamanlarda görüldüğü sahalardır fakat sürenin meydana gelmesi hallerde bu teçhizatın enerjisinin kesilmesi hedeflenmektedir. Bu sınıftaki ürünler biraz daha fiziki zor koşullarda uygulanabilecek şekilde imal edilebilirler.

 

3. Kategori Zone 2
Yanabilir bir materyalin patlayıcı yoğunluğunun beklenmediği yalnız çok kısa periyotta örneğin senelik 10 saati aşmayan sahalar şeklinde ifade edilebilir.

 

ATEX direktifin kapsadığı belgeler ise şu şekildedir;

 

Atex Direktifinin Kapsadığı Belgeler

 

Ürün Doğrulama Sertifikası
Ürün doğrulaması yalnız üretim sürecine ilişkin olan bu modül genellikle Modül B ile beraber kullanılır. Teyidi gerçekleşmiş bir kurumun, ürünün teknik dokümanlara yada tip analizindeki tanımlara uygunluğu incelendiğinde, modül kapsamında yazılı uygunluk belgesi ile beraber ürüne Atex işareti basılır.

 

Tip İnceleme Sertifikası    
AT tip değerlendirilmesi sadece tasarım sürecini barındıran bu modül, genellikle uygunluk beyanı ile beraber kullanılır. Teyidi gerçekleşmiş kuruluş, teknik dosyayı ve ürünü analiz eder. Ayrıca ürünün teknik dosyası için geçerli legal şartların ihtiyaçlarını karşıladığını doğrular.

 

İç Üretim Kontrolü             
Üretimin iç kontrolü hem üretim safhası hemde tasarımını kapsayan bu modülde üretici, ürünün alakalı direktiflere uygunluğunu beyan eder ve üretim, tasarım ve faaliyeti açıklayan teknik dokümanları hazırlar.

 

Birim Doğrulama Sertifikası
Birim doğrulaması hem üretim safhasını hemde tasarımını kapsayan bu modül kapsamında, teyidi gerçekleşmiş kurumun, ürünün, alakalı direktiflere uyduğunu bildirmesi ve gerçekleşen testler neticesinde ürünün atex işareti taşıması gerekir.

 

Tipe Uygunluk Sertifikası     
Tipe uygunluk beyanı üretim sürecine ilişkin olan bu modül tek başına yeterli değildir ve AT tip analizi modülünden (Modül B) sonraki bir süreci temsil eder. Ürünün alakalı direktif gereklerine uyduğunu ispatlamak için kullanılan bu modül neticesinde üretici ürününe atex işareti basar ve uygunluk beyanında bulunur.

 

Atex belgesi veya işareti için SİSTEM KALİTE belgelendirme ve danışmanlık kuruluşu olarak, çeşitli test ve muayene danışmanlık hizmetleri gibi teknik hizmetler de sunmaktayız. Bu kapsamda Atex belgesi veya işareti hususunda daha ayrıntı bilgi sahibi olmak için, SİSTEM KALİTE belgelendirme ve danışmanlık kuruluşu olarak tecrübeli yönetici ve personellerimiz ile her zaman yanınızdayız.

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.