- Yem Bitkilerinin Kalitesini Etkileyen Faktörler Nelerdir? Paylaş

Yem Bitkilerinin Kalitesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Yem bitkilerinin kalitesini etkileyen faktörler sınıflara ayrılmaktadır. Bu sınıflar alt kısımda yer almaktadır.

 

Birincil Faktörler 
Yem bitkilerinin çeşitleri 
Baklagil ve buğdaygil yem bitkileri çeşitlerinden baklagiller, buğdaygillerden daha verimli yem imal edilir. Çünkü baklagil çeşitleri daha az miktarlarda lif içerir ve hayvanlarca daha fazla tüketilir. Baklagillerin buğdaygillerle karışım şeklinde imal edilmesinin en temel sebebi de yemin kalitesinin artırılmasıdır. 

 

Hasat Zamanındaki Olgunluk Durumu 
Yemin kalitesinin saptanmasındaki en temel faktör bitkinin yapılacak hasat zamanındaki olgunluk sürecidir. Yem kalitesi, bitkinin olgunluk periyodu ilerledikçe düşme görünmektedir. 

 

Hasat Biçimi Ve Saklama Yöntemleri       
Hasat esnasında yapraklara zarar verilmesi, kesilme ve parçalanma biçimi, bitkilerin yapmış olduğu fotosentez, tarlada hasatı yapılan otun kurutulma esnasında yağmur yağmasıyla yıkanması genellikle baklalı yem bitkisinin verimini önemli seviyede düşürmektedir.

 

İkincil Faktörler 

Bitkinin Yetişme Zamanındaki Sıcaklık Durumu  
Buğdaygil ve baklagil yem bitkileri yetiştirme zamanları veya genetik bakımdan adapte oldukları koşullara uygun yazlık ve kışlık şeklinde iki sınıfa ayrılmaktadır. Genel anlamda kışlık buğdaygil yem bitkileri yazlık veya sıcak dönemlerde yetişen yem bitkilerine uygun daha verimli yem tedarik etmektir.

 

Değişim 
Toprağın Kalitesi Ve Gübrelenmesi

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.