- HABERLER Paylaş

Yeni İş Sağlığı Ve Güvenliği Standardı: ISO 45001

17 Kasım 2016 Perşembe

‘‘Devam eden çalışmaların tamamlanması ile beraber Ohsas 18001 yerini bu sisteme bırakacak. İş sağlığı koşullarının iyileştirilmesi ile, yaşanacak iş yeri vakalarını indirgemeyi hedefleyen bu sistemin önümüzdeki günlerde duyurulacağı düşünülüyor.’’

Dünya Çalışma Örgütü her çeyrek dakika Ohsas standardı yerini, üzerinde yapılan geliştirici çalışmalar ile beraber İso 45001 sistemine bırakıyorbir personelin iş kazası veya meslek hastalığı dolayısı ile yaşamlarını yitirdiklerini raporluyor. Bu kötü grafiğin hızlı bir şekilde geliştirilmesi adına dünyanın her yerinde standart bir modelin faaliyete konması son derece kritik bir öneme sahiptir. Bu İso standardı sayesinde yenilenecek olan iş alanlarında mecburi politik kararlar, süreçler ve amaçlar ile iş sağlığı ve güvenliği düzeyinin yükseltilmesi planlanıyor. Yeni standardı ile tüm bir iş sahalarında yaşanabilecek tehlikelerin tespit edilmesi, bunların uygun biçimde bertaraf edilmesi veya normal düzeylere indirgenmesi adına koordinasyonların oluşturulması ihtiyaç duyulacak. Yeni sistem ile, çalışanların bu çalışmalar dahilinde görevlendirilmesi ve muhtemel risklerin tespit edilmesinde yardımcı olması hedeflenmektedir.

İso 45001, barındırdığı pek çok faktör kuruluşlara fırsatlar verecektir. Bu fırsatlar kuruluşların yaşanan kazalara yaptıkları harcamalar azaltacak, olası gecikmeleri önleyecek, sigorta maliyetleri, personel devamsızlığı ve personel değişimi oranlarında önemli geliştirmeler yapılacak.

Kurum içi avantajlara ilave olarak, etkinlikler, bir ülkeler arası yönetim sistemini başarı ile gerçekleştirme il beraber imaj olarak kazanımlar elde edilecek. Marka değeri, etkinliğin imajı, paydaşların iş sağlığı ve güvenliğini üstlenmeleri ve performans bildirimi bu kazanımlardan arasındadır.
Yeni standart sistemi, pek çok iş sağlığı hususunu da organizasyonların gündeminde ön safhalara ilerletecek. Uzun periyotlar gürültü, toz ve titreşimden etkilenme, personellerin sağlığını risk altına alan ve meslek hastalığı doğrultusunda ziyanlara sebebiyet veren konuların en başında yer alıyor. Yeni standardın getireceği farkındalık kavramı ile gürültüden kaynaklanan işitme duyusunun yitirilmesi, mesleki solunum yolu rahatsızlıkları, vibrasyona bağlı kemik, kas ve eklem hastalıklarını oluşturan aşamalar analiz edilerek, sürekli takip edilmesi ve iyileştirilmesi ile sağlıklı iş ortamlarının hazırlanmasına katkı sağlayacaktır.

Önceden ifade ettiğimiz gibi revizesi gerçekleşen standardın genel hedefi ise, meslek hastalıklarını ve yaşanacak iş kazalarını engellenmesi adına, iş sağlığı ve güvenliği seviyesini yükseltecektir.

İso Belgesi, İso Belgesi Eğitimleri ve İso Belgesi Standartları alanında yaşanan güncel gelişmelerden haberdar olmak için lütfen sistem kalite web  sayfamızı ziyaret ediniz…
Tüm Haberler

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.