- HABERLER Paylaş

Gümrük Bakanlığı Yeni Oyuncak Güvenliği Direktifini Yayımladı

25 Kasım 2016 Cuma
‘‘ Yeni oyuncak güvenliği direktifi duyuruldu. Gümrük Bakanlığı tarafından oluşturulan yeni oyuncak direktifi kapsamında oyuncaklarda sıkı incelemeler yapılacak. ’’

Gümrük Bakanlığı, ilan ettiği yeni direktif ile bundan böyle oyuncaklara yoğun şekilde incelemeler uygulanacak. Çocukların sağlığı adına risk oluşturan oyuncaklar bundan böyle piyasaya arz edilemeyecek. Bakanlık, riskli bulduğu oyuncakları geri çağıracak. Çin malı oyuncaklar adına da sınırlama geliyor.

Oyuncakların üretimi gerçekleşirken üretici firmanın bilgileri 10 sene saklı tutulacak. Yeni yayımlanan oyuncak güvenliği direktifinde, Çin Malı oyuncakların kısıtlandırılması hakkında da bilgiler verildi. Bu bilgilerde, ithalatçı firmalar, bir oyuncak ürünü, pazara sunulmadan alakalı uygunluk analiz uygulamalarının üretimini yapan işletmelerce karşılanması gerektiğini, üretici işletmenin oyuncağa mahsus teknik dosyayı oluşturduğunu, oyuncağın ‘CE' belgesi taşıdığını ve gereken belgelerle beraber verildiğini ve üretici işletmenin ihtiyaç duyulanlara uygunluğunu onaylaması ile mükelleftir.

Oyuncaklar, barındırdığı kimyasal maddeler de kapsama girmekle birlikte, çocukların sergilediği davranışlar dikkate alındığında ve hedeflendiği yada karar verilen biçimde kullanıldığında, kullanan kişinin yada üçüncü tarafların sağlığını veya güvenliğini riske sokamaz.

Ce Belgesi Kapsamında Oyuncak Direktifinde Gerçekleşecek temel değişiklik

  1. Yeni Direktifte mutajen, kanserojen ve üreme bakımından toksik maddelerle alakalı sınırlandırmalar getiriyor.
  2. Bakır, çinko, kalay, bor, nikel gibi 11 ağır metal ile 55 alerjen kokuyu men edilme çerçevesine dahil edilecek. Pastel, kuru ve sulu boyaların bünyesinde de 8 adet olan ağır metal yasağı 19 metale yükseliyor.
  3. Oyuncaklar çocukların burnunun içine, kulak içine, nefes borusuna kaçmayacak biçimde üretilecek.
  4. Hijyen sebebiyle 3 yaşından ufak çocuklara ilişkin oyuncaklar temizliğe uygun şekil de dizayn edilerek üretimi yapılacak.
  5. Sesli oyuncaklar, darbeli ve sürekli yayılan sesin azam, değerleri bakımından çocukların işitme kaydına sebebiyet vermeyecek biçimde üretilecek.
  6. Yeni koşullar, karyolalar, bebek arabaları, mama sandalyeleri, yürüteç ile kırtasiye malzemeleri gibi bebek ve çocuk kullanım eşyalarının hepsini kapsamına alıyor.
Tüm Haberler

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.