- HABERLER Paylaş

Yeterlilik Belgesi Olmayan İstihdam Edilemeyecek

15 Şubat 2017 Çarşamba
‘‘ Riskli ve çok riskli meslekler guruplarında Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan personeller artık istihdam edilemeyecek. ’’

İş Sağlığı ve Güvenliği yasası ile bazı yasa ve KHK’de yapılan değişikliğe yönelik yasa ve bu hususta yer alan çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı bildirgesi uyarınca, riskli ve çok riskli meslek guruplarında meslek yeterliliği belgesi bulunmayanlar 2017 yılı itibari ile artık istihdam edilmeyecek.

Belgesi bulunmayan personelleri istihdam ettirmeye devam eden iş sahipleri, belgesi bulunmayan personel başına ceza ödemekle mükellef olacak.

Akredite belgelendirme merkezlerini personellere mesleki yeterlilik belgelerine sahip olmada, işverenleri de ceza hususunda uyarıda bulunuyor.

Mesleki yeterlilik belgesinin, yaklaşık 50 meslek dalında ustalık belgesine denk geçerliliği bulunmaktadır.

Uygulama bakımından en çok belgelendirme gereksinimi inşaat sahasında. Müteahhitlerin tümüne konu hakkında bilgilendirilme yapıldı. 2016 yılı sonunda belgelendirme zorunluluğu bulunmakta olduğundan iş yerlerine ziyaretler düzenlendi, ardından taşeronlara ve alt taşeronlara gidildi. Şimdi ise belge alma adına müracaatlarda bulunulmaya başlanıldı. Tüm bireylere bilgi verilmek amacı ile söylemekteyiz.  Mesleki Yeterlilik Belgesi almak çin bir acele davranın, yumurta kapıya gelmesin ifadeleri kullanıldı..

Türkiye çapında kamu düzeninin belirttiği mecburiyete şuan yeterli alakanın erişmediğini aktarılarak şu demeçler belirtildi:

Türkiye çapında ilk başta tehlike teşkil eden ve çok tehlike teşkil eden meslekler guruplarına dahil olan ve 2017 yılının ilk günü itibari ile Mesleki Yeterlilik Belgesi bulundurma mecburiyeti olan meslekler guruplarında kişi adedi 500 bin kadar ancak 100 bin civarında belgelendirme işlemi yetkili kuruluşlar tarafından sağlanmıştır.

40 meslek grubunda Mesleki Yeterlilik Belgesi adına 2017’de devreye giren alım mecburiyeti ile, Türk özel kesimini ülkeler arası standartlara eriştirecek uygulamada karar değiştirilmemesi gerektiği ifade edildi.

Taşeronlara, müteahhitlere ve belgelendirme zorunluluğu olan iş alanlarında yer alan çalışanlara konuya sahip çıkın çağrısında bulunuldu.
Sınav ücretleri yaklaşık 600 lira olduğunu belirterek, belgelendirme tutarı işçinin vermesi gereken bir para lakin devlet bu konuda ödenen bu para teşvik olarak geriye ödüyor. Bu konuda amaç işçilere iş güvenliği refleksleri, kabiliyetlerini ve becerilerini standart duruma eriştirmek.

İnşaat sahasında işlemde bulunan sivil toplum kuruluşlarına yönelik, bu işe sahip çıkın ve insanlarda bu işte yine ertelemeye gidilecek, bu iş olmaz algısı yaratmayın. Bu düzenleme sektörler adına zorunludur. Bu insanlar şantiye sahibi, bu standardize olmayan personel, Allah korusun, iş güvenliği aksaklığı sebebi ile yaşamını kaybetmeleri durumunda ne olacak? Bu iş planlandığı şeklinde yürütülmese durumunda devlete karşı yine tekrardan sektör hazır da mı değil mi, yoksa baskısı yaratmaz. Devlet belgeye sahip olunması adına teşvikin tümünü sunuyor. Devlet daha ne yapabilir? Özel sektör bu iş ile alakalı devlete baskı yaratmasın, bu işi sahiplenin ve ülkemiz dünya genelinde 2. basamakta yer aldığı müteahhitlik alanında gerekeni layıkıyla yapsın ifadeleri kullanıldı.
Tüm Haberler

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.