- SA 8000 Belgelendirme Süreci Paylaş

Sa 8000 Belgelendirme Süreci

SA 8000 belgelendirme süreci, standardında bir firmanın belgeye sahip olabilmesi için öncelikle gerekli altyapı düzenlemelerini gerçekleştirmelidir. Belge 3 seneliktir. Her sene ara inceleme gerçekleşmektedir. SA 8000 belgesine sahip firmalar ağını devamlı geliştirmeli, sistematik değişim alanına işçi katılımını da dahil etmelidir. Belgelendirme incelemeleri tesisisin yeri ve genişliği, işçi adedine göre değişmektedir. İnceleme 2 basamaktan oluşmaktadır. İlk basamak, kapsam ve firmayı tanımakla alakalıdır. İncelemenin ikinci basamağında firmanın standart uyumu nesnel olarak analiz edilir. Düzeltici faaliyetler denetim aşamasında olacaksa incelemeye ilave edilir ve gerekli düzenlemeler gerçekleştirilir.Düzeltici uygulamalarla alakalı deliller toplanır. Firmanın verdiği tepkilere göre belgelendirme aşaması değişiklik gösterebilir. Bu sebeple belge için müracaat eden bir kuruluşun belgeye sahip olma süreci birkaç ay ile birkaç yıl devam edebilir.  

Bir firmanın SA 8000 belgelendirme sürecinde işletmenin SA 8000 standardı’na uygun uygulama gösterip göstermediği, Milletler arası Belgelendirme Hizmetleri gibi kâr gayesi gütmeyen, bağımsız analiz firmalarınca kontrolü gerçekleştirilmekte ve gerekli şartları sağladığına karar verilen firmalara sertifika verilmektedir. Denetim ve sosyal mesleğinin yeterliliklerine sahip firmalar içerisinden seçilen denetçi firmalar, sertifika talep eden firmalar, ziyaret gerçekleştirerek standardın konusuyla alakalı hususlardaki faaliyetleri de incelemektedir. 

Denetçiler, ihtiyaç duyulduğunda incelemenin ve sertifikalandırmanın verimliliğini yükseltmek maksadıyla yerel insan hakları gruplarıyla bilgi alışverişi gerçekleştirebilmektedir. 

Belgelendirme süreci 4 bölümden meydana gelmektedir:

  1. Koordine
  2. Faaliyete Geçirme
  3. Analiz Etme
  4. Aralıklı  Kontrol 

Koordine Aşaması

Yönetim ağları denetimi hususunda bilgili, tecrübeli ve üst yönetimin desteğini alan bir yönetici, sertifikalandırma aşaması için görevlendirilmelidir. Bu hususta danışman firmalardan da faydalanılabilir. 

Faaliyete Geçirme Aşaması 

Bu süreçte elde edilecek kayıtlar SA 8000’e uyulduğunu ispatlamak açısından önemlidir. 

Analiz Etme Aşaması

Kesin müracaat öncesi bir ön inceleme faydalı olabilir. Ön incelemenin sertifikalandırma açısından olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Şartların yerine getirildiğine inanılıyorsa, doğrudan asıl inceleme için de müracaat edebilirler. İncelemeler neticesinde bir noksanlık bulunmuşsa, düzeltme talep edilecektir.

Aralıklı Kontrol Aşaması

Sertifika  3 sene  için geçerli olup standarda uyulup uyulmadığı belli periyotlarla analiz edilmektedir. Bu tür incelemelerle, ağın devamlı ilerletilmesi ve firmaların standarda uyma hususunda mükemmelleşmeleri arzulanmaktadır.

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.