- SIK SORULANLAR Paylaş

İso Belgesi Kontrol

14 Şubat 2017 Salı
‘‘ İso; Ülkeler arası standartlar organizasyonu kuruluşunun isminin kısaltılmış şeklidir. Bu organizasyon 1947 senesinde kurulması ile birlikte İsviçre'nin Cenevre Şehri bu organizasyonun merkezidir. İso belgesi; Farklı hizmet alanında faaliyette bulunan işletmelerin belirli bir standarda uygun şekilde hizmet sunduklarını ispatlayan ve alanlarında yetkinliğinin bulunduğunu belirten belgedir. İso örgütü nezdinde yazılan standartlara göre belgelendirme işlemlerinin tümüne iso belgesi ismi verilir. İso belgesi kontrol, Sahip olunan İso belgesinin geçerlilik süresi hakkında bilgi sahibi olunması için yapılan sorgulama işlemidir. ’’

İso belgesi kontrol işlemi, belgenin son kullanım tarihi öğrenilerek belge yenileme işleminde bulunulması adına önem teşkil etmektedir. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için İso belgesi numarası gerekmektedir. 

Bilinmesi gerekir önemli bir durum vardır o da, İso belgesi ürüne verilmez, işletmelere verilir.

‘‘ İso Belgesi Kapsamında Sistem Kalite Belgelendirme ve Test Danışmanlığı Kuruluşumuz 1999’dan günümüze bilgilendiriyoruz, belgelendiriyoruz… ’’

İşletmeler İso belgesi sistemini inşa ederler ve uygulama koyulurlar. İso belgesi kontrolü yapmayı düşünüyorsanız sahip olduğunuz belgede kesinlik ile belgeyi düzenleyen belgelendirme kuruluşunun akreditasyonun yapıldığı birimin ismi yazılıdır yada yazmalıdır. Ve belge numaraları bulunmaktadır. Kuruluşlar iso belgesinin geçerliliğini kontrol etmek isterler ise ilk önce iso belgesi düzenleyen belgelendirme kuruluşunun iso web sayfasına girmelidir. Belgede yer alan belge numarası ile akreditasyon kuruluşunun web sayfasından yada doğrudan ulaşarak sahip olduğunuz iso belgesi ile ilgili olarak bu sayfada yer alan sorgulama butonu üzerinden ıso belgesi belge numarasını girerek iso belgesi kontrol işlemi ile belgenin geçerlilik süresinin kontrolünü gerçekleştirebilir. Bu durumunda dışında merkezi bir iso belgesi kontrol sistemi yer almamaktadır. Rakip şirketlerin iso belgesi olup olmadığını kontrol gayreti içerisinde yer alan kuruluşlar bu bilgiye sahip olabilmek adına sadece rakibi olan kuruluşun hangi iso belgelendirme kuruluşu nezdinde belgeye sahip olduğunu ve belge numarasını bilmeleri gerekmektedir. 

Bu konu hakkında önemli husus bulunmaktadır. İso belgesi alacak kuruluşlar akreditasyonu tamamlanmış iso belgelendirme firması nezdinde verilecek iso belgesi ile belgelendirilmelidirler Çünkü günümüz piyasasında pek çok belgelendirme kuruluşu iso 9001 ve diğer iso belgeler ile ilgili danışmanlık ve belgelendirme hizmeti vermektedir. Lakin bazı kuruluşlar yurt dışı akreditasyon işlemi yapılırken diğer türkiye akreditasyon işlemi tanınmayan akreditasyon ile belge verebilmektedir. Eğer sahip olduğunuz iso belgelerini resmi kuruluşlar nezdinde kullanacaksanız kesin bir suret ile Türk akreditasyon işlemi yapılması önem vermeniz gerekmektedir. Yada her belgelendirme şirketinin her belge üzerinde akreditasyon işlemi yapılmamış olabilir. Örnek olarak iso 27001 akreditasyona sahip olan bir kuruluş iso 22000 adına akreditasyonu olmayabilir. Sonuç olarak temin ettiğiniz belgenin akreditasyonu sizin adınıza önem teşkil etmekte ise kesin bir suret ile kontrol işlemlerini gerçekleştirin. Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı kuruluşumuzun hem uluslar arası hem Türk akreditasyonu bulunmaktadır. 

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.